torsdag 4 augusti 2011

turister i storstan

Innan vi drar till Småland och vädret var gott så tyckte vi att vi skulle göra Stockholm. Jo, A hade åtagit sig att åka in till Kungsträdgården där Pridefestivalen gick av stapeln och där Försvarsmakten, det vill säga det som är kvar när de värnpliktiga åkt hem för gott och det nya systemet inte kommit igång till 100% än. Inte ens 50 förresten. Där skulle även finnas Hemvärn och många Frivilligorganisationer såsom Lottor, FMCK, Försvarsutbildarna och många fler.
Alltså åkte hon in i tisdags, tog bilder, kom hem och upptäckte att bilderna inte var speciellt bra.
Jag hade vägrat att åka in med henne men nu lovade jag att titta på HBT-människorna och vårt Försvar senare i veckan. Kom på det geniala att inte vänta så länge utan lovade att om jag blev bjuden på en öl och att vi kunde åka redan nästa dag (igår onsdag) så ställer jag upp. Ädelt i överkant.

Vi drog oss in till stan, gick sista biten till Kungsan och spatserade runt bland mängden av människor och 100 tals stånd som alla sålde saker som jag kunde vara förutan.
När varvet var gjort så tittade vi in i Försvarets "anläggning" pratade med några men drog oss 25 meter bort där närmsta ölställe var förlagt. Carlsberg är gott när det är varmt ute och ölen jättekall. När vi satt där och hällde i oss spanade hustrun (Falköga) in en m/90 med basker som stod vid Försvarscontainern. Tyckte att det var Livgardets chef Håkan H och mycket riktigt, vi tog oss dit, hälsade och dryftade dagens problem och glädjeämnen. Här en kär vän under diskussionerna med överste H.
Unga damer lockades att prova hur det kändes med militär kostymering i värmen och flera krängde på sig de klädsamma plaggen. Nu blev det bara överdelen som blev militär, den undre delen förblev mycket civil och semesterlik. Överste H tog givetvis tillfället i akt för att locka in damen i vårt försvar.
Som sig bör fick ju regementschefen ta hand om brudarna medan annan personal fick värva småkillar.
Så slutade min fotojakt denna dag. A fick flera användbara bilder för HemvärnsNytt och var nöjd med resultatet.

Så blev det torsdag, det var i dag det. Jag fick en obestridlig lust att åka in till Huvudstaden igen, ta tunnelbanan till Söder, flanera och inta kaffe på något trevligt ställe. Planen godkändes av Sergant A och vi for iväg. Steg av vid Zinkensdamms T-banestation och började promenaden i en ganska folktom och tråkig del av Södermalm. Vi letade oss upp mot Götgatan och tog in på Folkungagatan som vi vandrade nästan ända fram till de stora färjorna. Upptäckte att vi gått på tok för långt eftersom målet nu var Fjällgatan, stans vackraste utsikt och därtill ett litet café på bästa tänkbara ställe. Alltså fick vi gå tillbaka uppför den långa backen tills vi kunde ta till höger mot Fjällgatans höjd. Allt gick bra, två enkla kaffe och 2 bullar för 112:-. Som hittat.

Är väl egentligen inte så mycket mer att tillägga förutom att utsikten som sagt är magnifik. Vi satt innanför väggarna i det totalglasade caféet och utanför, vid ett bord, satt en dam som avslutat sin kaffestund men hade väl lämnat några rester kvar. Som en störtbomare, till exempel JU87 Stuka, kom en fiskmås, flaxade ner via hennes hår, ner till bordsytan för att se om där fanns något, En fiskmås är förbenat stor och damen tog sig något omtumlad in i säkerhet för att utröna om fågeln hade använt henne som toalett. Det hade den inte.
Som ett bevis på den vackra utsikten följer här tvenne foton tagna just utanför caféet. Precis där fiskmåsen anföll förresten.


onsdag 3 augusti 2011

middag och skånebesök

Nu var det ett tag sedan jag fick ihop några rader. Ingen resa den här gången men A fixade en mycket god middag i lördags. Varmrätten blev en ståtlig vildsvinsstek av enorma mått, jmf med tändsticksasken som är en vanlig liten en.
Det skulle vara grejor till denna stek och det blev honungsglacerade rotfrukter som såg ut ungefär så här
Det färdiga resultatet skämdes inte för sig utan det var mycket, mycket gott.



A kan ju inte nöja sig med att bara fuska till lite middag till oss utan smällde ihop en raberberpaj KING SIZE. Vi skulle ju få en gäst i morgon. Han heter Vilgot och kommer från Skåne. Han tar med sig sina föräldrar också.
Dessa bjöds på toast med god röra och som varmrätt en gryta med kycklingdelar. Efterrätten syns som sagt härovan.

Nu planerar vi för tre veckors vistelse i Storebro där vi kommer att plocka massor med kantareller och Karl-Johan.
Jag ber att få återkomma med rapport.