onsdag 27 april 2011

Inte bara tulpaner

Jag lovade att återkomma med någonting helt annat än tulpaner och krokisar. Här har jag nu hittat några andra sorter som till exempel Guckusskor som växte på våra ägor på Lösholmen.
Därefter kommer en favorit bland alla svärsöner nämligen Svärmors tunga som är lika vass som originalet, svärmor alltså.
Vi gästade Storebro över påsken och här kommer några bilder från denna tillställning. Som sig bör så kommer ett inbjudande fat med mina egna kanelbullar i sällskap med några inköpta kolleger. De var för all del goda de också och med gott kaffe så går allt ner.


Jag avslutar med några vackra bilder från påskhelgen. Dels överraskade jag kocken när han slogs med en fläskfilé som konstigt nog blev väldigt god. Resterna av påsklunchens starkarkare lämningar illustreras här med fem mycket tomma glas men gästerna blev desto fullare. Nertagning av tomtens enda träd av någon så när storlek har ju redan andra illustrerat och berättat om, precis som om det skulle vara något att berätta om men jag erkänner att det var ganska kul för det var länge sedan jag sysslade med denna min ovana att jämna skogen med marken.

tisdag 19 april 2011

Bilderna för Guds skull


Glömde ju totalt bort att illustrera min förra blogg så här är Bullarna och så en Svan som jag tyckte passade bra in i sammanhanget.
Tittut, här är jag igen med min egen, nu uppfräschade sida som jag tycker är mycket vacker.
Det har ju inte hänt så mycket sedan mitt förra inlägg förutom att vi i söndags vandrade runt på Skepps och Kastellholmarna samt drack en kopp kaffe (27 kronor styck) och två bullar utformade som en fläta (28 kronor styck) på Moderna muséets Café. Det må vara dyrt men är man kaffetörstig så är man.
I lördags var mor på kavallerikasernen och jag blev lämnad ensam mest hela dagen så jag började friskt med att baka 32 kanelbullar och använde för första gången den nya ugnen för ändamålet. Jag drog ner termostaten till 225 grader och körde varmluft. Ganska snart var det två yttersta bullarna svarta. Resten såg lika degiga ut som de var när de skjutsades in i ugnen. Slog av fläkten och höjde temperaturen till normala 250 grader samt slängde kolbullarna. Nu gick det galant och jag var 30 bullar rikare utifall det skulle dyka upp något barnbarn.
Så blev det en liten Jansson för infrysning och medtagning till Storebro i påsk. Nu luktade det ganska lattjo i köket.
2 ankbröst togs fram, apelsinsås tillreddes, apelsinklyftor blev till filéer, ett mycket kladdigt och nervpåfrestande göra. Redningen har jag visst nämnt på någon annan kommentar eller sida. Har glömt vilket, men det handlade om vin och maizena i någon slags förening.
Den här rätten har jag gjort förut och är fruktansvärd god. Jag hade ju en flaska Tjattenöff-du-papp kvar sedan min födelsedag förra året och den fick nu ackompanjera festmåltiden.
Tycker familjen om stekt anka så kan jag åtaga mig att laga denna middag någon gång och jag tar gärna emot hjälp med apelsinerna, de är inte roliga att ha att göra med.

Idag, tisdag, så har jag i alla fall gått till Arninge och köpt en Salami, har för mig att Niklas gillar sånt.
Och så har jag fått en snygg bloggsida. Om det nu lyckades förstås.
Kram så mycket

fredag 8 april 2011

Torsdag

Jo då, jag vet att det är fredag och att det regnar med för den delen men jag måste få återkomma till gårdagens middag, en av det svenskaste som finns.
Ärtsoppa, dock inte den på bilden eftersom den härstammar från augusti förra året och är tagen när regementschefen på Livgardet bjöd min gamla pluton på ärtor  ( bilden), pannkakor (den andra bilden) samt punsch därtill, inte på bild, och kaffe med säkring, det vill säga sådan där rund avlång grön med choklad i bägge ändar.
Nu blev det ärtsoppa på burk, Soldatens ärtsoppa, som är mycket god och kan starkt rekommenderas men pannkakorna uteblev eftersom mor A ville rå om sitt kök ett tag och gräddade därför plättar.
Jag hittade någon deciliter vispgrädde i kylen, hjortronsylt, salmbärssylt (gotländsk) samt drottningsylt, det sista är lite osäkert eftersom etiketten ramlat av och detta samsades med A´s goda plättar.
Himla gott var det i alla fall och mycket. Vi blev så mätta så att vi till kvällsvard bara orkade vaniljglass och frysta bär som går att köpa i lös vikt i de flesta affärer, plocka själv om du törs principen.
I dag har jag tagit fram en fläskfilé och lagt en näve höstkantareller i vatten. Vad det skall bli av detta blir en senare historia. Misstänker i alla fall att det blir rödvin till.
Alldeles nyss så avslutade jag mitt stora livsverk, memoarerna. För all del, allt var redan klart så nu vad det bara texten som skall stå på omslagets baksida som skulle fram och som förmodligen ingen ändå läser. Tror inte att någon orkar läsa så långt men man kan ju alltid börja i den änden om man vill. I så fall så slutar memoarerna med att jag kommer till världen.

Nu skall jag försöka få in ett par bilder, träning ger färdighet. Sedan skall A lära mig att lägga in bakgrunder vilket kommer mig att tänka på min bloggparoll, bullar, Skall fixa sådana innan Larssons så småningom landar i detta vackra land. Regnar fortfarande förresten.

måndag 4 april 2011

Sverige

Käre svärson, välkommen till Sverige, vi skall ta väl hand om dig om du så önskar eller behöver. En förutsättning är att den Tissotklocka som numera tillhör din svärfar kan justeras en minut, annars går den som en klocka men den där minuten vill den absolut inte låta mig ändra på. Hoppas du kan tala den tillrätta. Fick förresten korta av länken några decimeter eftersom min handled uppenbarligen är något smalare än din.
Ser fram mot din nedkomst och givetvis resten av familjens ankomst till vackra Sverige om några veckor.
Vi får väl sätta några potatisar i Storebro så länge.

söndag 3 april 2011

Mat


Har lagt upp en mapp med bara mat och så fann jag denna som givetvis skall in där.

P