måndag 10 oktober 2011

Garnisonskyrkogården

Den 29 september var dagen då en minnesskylt skulle uppsättas på garnisonskyrkogården som ligger på platsen där den Engelska kyrkan numera är placerad, från början fanns den vid Rörstrandsgatan men flyttades sten för sten till nuvarande ställe som ligger mitt emot Berwaldhallen och det hela tog endast 9 månader. Imponerande.
Kyrkogården är numera klassad som fornminne och är därmed skyddad från angrepp utifrån, till exempel politiker och grävmaskiner.
En mängd, läs cirka 30 stycken, personer från många olika ställen dök upp såsom representanter från Armémuseum, Stockholms stadsmuseum, staden, militära grupperingar med mera. Två gentlemän lyste med sina vackra uniformer som toppades med mössorna med tofs. Det var medlemmar från Oslo gardistförening Hans Erik Grimsrud och vice ordf. Trond Anders Svenson. Jag anmärkte med det samma på stavningen av hans  son-namn och han förklarade att hans föräldrar kom från Ystad. Så var det med det.

De kom för att lägga en krans på den norska graven som finns i direkt anslutning vid kyrkans ingång.

Här ses kyrkan till höger och denna hänger ihop med en rund byggnad till vänster. Där intogs en mycket god långmacka i Princess Hall, vatten för mig och kaffe med kaka detta efter avtäckandet av minnesskylten hade skett.


En grav som blivit sparad är denna sten med texten Wår lille Sven. Eftersom det bara begravts militärer upp till och med underofficerare så var hon nog inte så liten i alla fall.

För övrigt så finns Garnisonssjukhusets manskapsgravar för Kungl Svea Livgarde, Kungl Göta Livgarde, Kungl Livgardet till häst och Kungl Svea artilleriregemente. 
Måste ju avsluta det hela med en gravsten från mitt eget regemente.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar