måndag 26 september 2011

Pansarmuseet i Strängnäs

Den 17 juni invigde konungen Pansarmuseet Garnisonen i Strängnäs och det är klart att vi måste åka dit och titta. Det gavs två möjligheter. Det första med Hemvärnets Veteraner nu i lördags och Trängen har en resa i oktober då vi befinner oss på en solig strand på Fuerteventura. Det blev naturligtvis i lördags med Veteranerna. Bussen, en utrangerad buss från Livgardet, hade min Plutonchefskollega Kurt fått till skänks av Livgardet och rustat upp till trafikdugligt skick och denna klenod skulle nu ta oss till Strängnäs.
Första etappen blev ett förmiddagsuppehåll till HVSS där vi först besökte Hemvärnsmuseet där nostalgin var mördande.
Här ser vi en koklotta med sitt Alfakök samt ett par stolta Landstormsgubbar som inte ser alltför farliga ut.


HVSS står för Hemvärnets Stridsskola och där finns förstås en matsal och där intog vi förmiddagsfika och en god ostsmörgås. Redaktionen för tidningen HemvärnsNytt lät sig väl smaka.

Så fortsatte färden genom det soliga Södermanland till Strängnäs där vi trädde in i det allra heligaste. Vi var för många för att vara en grupp och splittrades därför upp i tvenne och vi fick varsin, väl påläst, guide under vår dryga två timmars genomgång av lokalerna. Här en översiktsbild av en liten del av anläggningen.

En annorlunda stridsvagn var denna. Namnet är 103 och är väl mera känd som stridsvagn S.

Här ser vi halva styrkan vid 50 ton pansar försedd med en ärtbössa modell grov. Inga dåliga grejer!



Mycket mycket mer fanns att beskåda så jag får väl i vanlig ordning rekommendera ett besök. Avslutningsvis så fanns denna gosse placerad och jag begriper absolut inte vad en sjömanskille hade där att göra.

Därefter intogs en rejäl portion lunch på en restaurang i närheten och på tallriken låg ett lager stekt potatis, på denna balanserade en pannbiff och över denna rikligt med sås som skulle innehålla murklor men dessa murklor var misstänkt lika vanliga champinjoner. Lingonsylt och inlagd gurka hörde till liksom sallad och vatten, lättöl och liknande. Mätta blev vi och därefter anträddes återfärden till Stockholm över Enköping. Ditresa gick den södra vägen över Södertälje är väl för ordningens skull bäst att tillägga.
God fortsättning på den soliga hösten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar