tisdag 7 juni 2011

Nationaldagen

Delar av min gamla plutonchefsskola, gossar på 70+, samlades i Kungsgrädgårdens östra hörn, det som vätter mot Norrmalmstorg. Det är alltid där vi samlas för vår plats är efter Livgardets musikkår, eller denna gång Fältpiparkåren som är en del av huvudkåren. De flickor och gossar som spelar i denna kår är nog Sveriges absolut bästa marschmusikkår. I dessa fredliga sammanhang så blev det mest Bellman blandat med trummor. Vårt mål är Solliden på Skansen.
Klockan 17 avtågade vi och som jag nämnde så kommer musiken först, därefter vi, det vill säga Sveagardesföreningen med Svensk flagga och Banér. Därefter gick jag. Alldeles ensam. Bärandes på ett plakat med texten "Sveagardesföreningen". Därefter kommer resten av Sveagardesföreningen, inte så många numera och först efter dessa så kommer alla de andra. Var sak på sin plats.
Denna gång så hade vi för avsikt att gå upp till Solliden men inte stanna kvar. Programmet är träligt och kungens l å n g a  tal förra året avskräckte.
Vi lämnade kvar två fanbärare på den så kallade Svinryggen där alla flaggor och fanor prydligt var uppradade.
Vi styrde kosan mot Allmänna gränd nedanför Gröna Lund där den lilla båten Ran (ser ut som en liten, liten Vaxholmsbåt skulle plocka upp oss. Det gick inte att komma över Djurgårdsvägen som var helt avstängd och bevakades av en massa militärpoliser för att ingen skulle smita över. Där stod vi alltså och såg diplomater och regeringsmedlemmar och andra helt ointressanta personer åka förbi i sina blanka svarta bilar med säkerhetsgubbar hängandes efter i likadana svarta bilar med blåljus på taket. Däremellan en hög med polisbilar och annat elände. Så kom det flockvis med hästar och trumpetare och därefter en skrinda med kungen och drottningen. Tätt bakom kom en skrinda till med barnen och dalmasen Daniel. Han vinkade till mig som synes av denna något oskarpa bild.

Så kom vi över och Ran kom, vi gick ombord och fick bubbel och snacks. Vi for förbi Hammarby sjöstad och fortsatte upp cirka fem meter genom två slussar till Sicklasjön. En mycket vacker färd tog oss till plutonchefsskolekollegan Kurt som har ett stort, vackert hus eller snarare herrgård vackert belägen i grönskan. Där halades flaggan med tapto på trumpet och middag vidtog, grillat kött, grillade och färska grönsaker, vin och ost samt knott. Det blev en mycket lyckad fest och som den gode värd som Kurt är så tog han fram den gamla Livgardesbussen och körde hem de flesta av oss. Vilken kväll!

I dag är det dagen efter. Just nu så tar vi hand om två barnbarn, Di och Dx. Brorsan gästar sin nya skola i dag för att träffa sina nya skolkamrater som han får i höst och för att dessa även skall få träffa M förstås. Mormor är i sandlådan med barnen och är beväpnad med leksaker och såpbubblor så jag får se när och om de kommer tillbaka. Mamma J är i Täby Centrum och utför en rad ärenden men lär återkomma så småningom. Dagen kan knappast bli bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar