torsdag 14 juli 2011

S/S Gustafsberg VII

Den 12 juli beslöt vi oss att fara med rubricerade tuff-tuff båt till Gustavsberg med avfärd från Nybroviken. Vädret var mest soligt och resan gick utmärkt bra genom det trånga Skurusundet, det ännu trängre Baggensstäket och så några minuter på Baggensfjärden där Saltsjöbaden och Solsidan hägrade i fjärran.
Vi lämnade som sagt storstaden och nedanstående bild föreställer Gamla Stan som tonar bort i väster. Den tog jag genom den aktre matsalen genom rutan, därav den konstnärliga suddigheten som fotot fått. Tycker själv att det hela ser handmålat ut på något vis.
Uti denna salong intogs kaffe och KANELBULLE. Som vanligt så åt jag upp nästan hela bullen innan jag kom mig för att fotografera de sorgliga resterna. Två kaffe i pappmugg och två mikrouppvärmda bullar för bara 100 kronor!


Så var vi framme och steg i land i ett soligt Gustafsberg. Hela byn är knökfull med byggnader från porslinsfabrikens guldålder men som nu i stort sett övertagits av muséer, outlets, skräpaffären, konstnärsinstitutioner med mera med mera. För all del, fabriken för dagens produktion finns kvar och där fanns fruktansvärt mycket porslin och annat som inte hade med Gustafsberg att göra. Svindyrt dessutom.

                                                   Snacka om godisskål!
Tursamt nog så snubblade vi in i muséet. Inträdet var 60 pix per person men eftersom vi kom med båten så slogs priset ner med 50 procent. Vi gick runt och blev nostalgiska när vi fann en massa porslin och andra föremål som daterade sig från vår barndomstid. För mycket länge sedan förstod vi. Skämt åsido, det är kul att se pyro och sankta Anna och allt vad de heter. Naturligtvis fanns det mycket annat från storhetstiden samt en stor avdelningen med toalettstolar som ju saknas i en eller annan familj i Storebro. Här ett allvarligt menat förslag på en toa som garanterat inte har problem med spolningen.

Tiden i Gustafsberg var väl tilltagna 1½ timme så det lär bli en ny resa per buss i framtiden. I outletten så fann vi svarta tallrikar. Eftersom vi slängde våra gamla svarta tallrikar när vi gjort om köket och detta på grund av platsbrist så köptes 8 nya, tunga tallrikar in. A fick in dem i en låda i köket men då åkte å andra sidan 6 stycken glasfisktallrikar ut och de står nu på köksbänken, totalt hemlösa.

Åter ombord besöktes toaletterna och så intog vi våra reserverade platser i matsalen. Vi ögnade igenom den lättbegripliga menyn (5 alternativ) och bestämde oss för stekta abborrfiléer med kantarellsås och färskpotatis. Eftersom anrättningen var den dyraste, 232 kronor, så tyckte vi att Mariestad kunde överhoppas och vi tog en flaska vitt vin. Husets eller kanske båtens vin var den billigaste och betingade bara ett pris av 282 kronor. Systemets motsvarighet måste ligga minst 200 kronor lägre. Ett godare vin kostade 100 spänn mer så det blev båtvin.
Nu var vi snart framme vid Nybroviken igen och kunde se tillbaka på en mycket trevlig dag som varmt kan rekommenderas.

1 kommentar:

  1. Ja det ar konstigt det dar med toaletter. Nu har vi 5 stycken varav 2 ar slut. Allt ar forgangligt...snygg stol ni hittade dar:)

    SvaraRadera